Er is een groot verschil tussen A - een ingroeiende nagel (pseudo unguis incarnatus) of B - een ingegroeide nagel (unguis incarnatus):
A - Bij een ingroeiende teennagel (pseudo unguis incarnatus) drukt de rand of punt van de nagel in de nagelplooi en geeft pijnklachten. De omliggende huid is intact maar kan rood of gezwollen zijn. Er is geen sprake van een ontsteking. Een onbehandelde ingroeiende nagel kan gaan ontsteken en een ontstoken ingegroeide nagel worden.
B - Bij een ingegroeide nagel (unguis incarnatus) groeit het puntje van de nagel in het nagelbed of nagelwal. Een ingegroeide teennagel heeft ontstekingsverschijnselen, veroorzaakt pijn en irritatie. Er kan een klein wondje ontstaan en dit kan gaan ontsteken waarbij er pus uit de huid komt. De aandoening komt het vaakst voor aan de grote teen. Hoe langer een ingegroeide teennagel onbehandeld blijft, hoe ingrijpender de behandeling.
Hoe ontstaat een ingegroeide teennagel?
Een ingegroeide teennagel kan op verschillende manieren ontstaan. Bekende oorzaken zijn:
* (Te) krappe schoenen.
* Pulken aan de nagels.
* De teen hard stoten.
* De nagels te kort afknippen.
* De hoekjes van de teennagels afknippen. De nagel in een ronde vorm knippen dus.
* Zweetvoeten (een vochtige huid is gevoeliger voor het ingroeien van nagels)
* Nagels die van nature krom groeien.
* Afwijkende stand van de teen.
Hoe kun je preventief proberen een ingegroeide teennagel te voorkomen?
* Draag geen (te) krappe schoenen.
* Pulk niet aan je nagels.
* Knip je nagels niet te kort.
* Knip je nagels recht af.
* Gebruik altijd een schone, scherpe nagelknipper of nagelschaartje.
* Houd je voeten zoveel mogelijk droog.
Heeft u last van een ingroeiende teennagel (pseudo unguis incarnatus) wacht dan niet te lang. Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan gerust contact op.
Ik behandel geen ingegroeide nagel (unguis incarnatus) waarvan de teen ontstoken is, daar ben ik niet voor bevoegd. Daarvoor moet u naar uw huisarts.